26

HDI diner op 9 mei

Donderdag 9 mei werd het jaarlijkse HDI-diner weer georganiseerd door een grote groep vwo-3 werkers als onderdeel van hun maatschappelijke stage. De werkers zijn hard aan het werk geweest met de voorbereidingen en wilden er een onvergetelijke avond van maken.

Voor degenen die niet bekend zijn met het HDI. Het HDI staat voor het Helen Dowling Instituut en is een instituut dat inspringt wanneer de diagnose kanker ernstige invloed op de geestelijke gezondheid heeft. Patiënten en hun naasten worden geholpen in het omgaan met ernstige angst, extreme vermoeidheid, stemmingsproblemen of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een belangrijke schakel in de zorg voor kankerpatiënten en hun naasten. 

Het HDI is een instituut dat naast subsidie rond komt van goede doelen acties. Om te zorgen dat het HDI mensen kan blijven helpen, wordt daarom dit HDI-diner georganiseerd.

Lees verder...

29 Jun 2022

WP96

Tijdens de Kees Boekedag op woensdag 29 juni maakten drie groepjes werkers een videoreportage van de dag. Ze verzamelden zelf hun materiaal en hebben ook zelf de bewerking uitgevoerd. Reporters in de dop!

WP96 - 1
WP96 - 2
WP96 - 3


Maatschappelijk project Vwo-5

Voedselbank, maatschappelijk project MAW V5.

Een paar weken geleden hebben wij een inzamelingsactie voor de voedselbank gehouden.
I.v.m. het corona virus hebben wij ervoor gekozen om het geld in één keer te doneren aan de voedselbank Zeist, i.p.v. er zelf voedsel van te kopen en dat naar de voedselbank te brengen. Momenteel heeft de voedselbank namelijk liever niet dat wij langs komen (wat begrijpelijk is) en om toch een handje te helpen hebben we voor deze oplossing gekozen.  

We hebben  € 105,00 kunnen doneren!!!

Heel erg bedankt voor alle steun en bijdrage! 

Groetjes Nemea, Isabel en Silke V5

Werkers ruimen de wijk op

Zie hier een artikel uit "De Vierklank" van woensdag 2 oktober

Artikel Opruimen_4kl 02102019

Zie ook het artikel over afvalscheiding (klik)

Afvalscheidingsproject

Knipsel Afvalscheiding_25092019

In periode 4 van het vorige schooljaar is door miljeugd in team 7 het initiatief genomen om een pilot uit te voeren om PMD afval gescheiden in te zamelen (zie hierover het artikel eerder op deze website klik).
Dit project is op meerdere scholen uit De Bilt/Bilthoven gestart. Zie hiernaast de tekst uit het artikel in "De Vierklank" van afgelopen woensdag 25 september 2019.

PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkarton. Deze pilot is geslaagd. Er werd meer PMD verzameld dan verwacht. Inmiddels zijn er voor alle teams nieuwe afvalbakken besteld om PMD in te zamelen. Deze zullen binnen een paar weken geleverd worden.

Lees verder...

KledingRuilbeurs

Hier een (aangepast*) artikel uit "De Vierklank" van 4 september jl.

KledingRuilbeurs De Vierklank_04092019__2_

*)De inleverdata zijn aangepast...

Een nieuwe prijs voor de WP

FIRSTLego_IconVert_RGB

Een LEGO-prijs!

Na maanden van voorbereiding, voor de zomervakantie begonnen onze 9 werkers al, was dan eindelijk vorige week vrijdag de regionale wedstrijddag van The First LEGO League.

Lees verder...

MEP Nationaal 2018

Jade Hermkens was dit jaar degene die van de WP is doorgegaan naar de Nationale Ronde van het Model European Parliament.
Ze heeft het fantastisch gedaan en mag daarom door naar de internationale ronde van het MEP.
Groep
Hieronder een mooi verslag dat zij heeft gemaakt van haar ervaringen...
Lees verder...

Werkers maken Virtual Reality app over de cel

Drie werkers, Britt Christmas, Emma Reeskamp en Nikki Scheen, hebben een Virtual Reality app gemaakt over de cel. Dat hebben ze onder begeleiding gedaan van Mardie Vermunt, student Science Education van de Universiteit Utrecht. Zij waren daarmee de eerste in Nederland! Lees er alles over in het onderstaand artikel van de NVOX: klik

BoekenweekLive!

Julie en Emma (vwo-5) in boekenpanel BoekenweekLive! 

Julie_en_Emma__V5_

Emma Brouwer las "Alles wat er was" van Hanna Bervoets en Julie Tacken koos "De monnik van Mokka" van Dave Eggers. Zij vertelden gepassioneerd over deze romans tijdens de live-uitzending op woensdag 14 maart. Aan hen was de eer in het boekenpanel van dit programma te zitten.

De boekenweekschrijfster Griet Op de Beeck was de eregast die door Arie Boomsma en twee tafeldames werd ondervraagd over haar debuutroman "Vele hemels boven de zevende". Deze roman is door vele van onze vwo-5-werkers gelezen bij Nederlands. Iedereen die wilde, kon een creatieve verwerking bij het boek maken. De redactie van BoekenweekLive! was onder de indruk van de gemakkelijke en enthousiaste manier van presenteren van Emma en Julie. Zij hadden een vlog gemaakt en werden uitgenodigd samen met een paar klasgenoten om mee te werken aan de uitzending die speciaal voor jongeren wordt gemaakt in het kader van de Boekenweek.
In de uitzending kun je hen zien en horen vertellen (29 minuten).

http://www.boekenweek.nl/school/

Groepsfoto


Met_Arie

Lees verder...

Reisverslag Straatsburg

Reis naar Ieper en Straatsburg februari 2018


23 leerlingen uit vwo 4, havo 4 en vmbo 4 van de Werkplaats in Bilthoven reisden afgelopen week in een bus af naar Ieper en Straatsburg. In het kader van het Euroscola-project vertegenwoordigden zij Nederland in het Europees Parlement.

Foto_Straatsburg


Lees verder...

HDI-Award

Vrijdag, 9 februari 2018, vierde het Helen Downing Instituut haar 30-jarig bestaan met een feestelijke bijeenkomst. Een gezellig feest met hapjes, drankjes, interessante presentaties en nieuwe acties voor het HDI. Het HDI bedankte alle ambassadeurs voor hun inzet de afgelopen jaren.

HDI award

Daarnaast werd tijdens het jubileumfeest voor het eerst de HDI-award uitgereikt. De WP is de trotse ontvanger van deze eerste HDI-Award. Bij die gelegenheid werd de band met de Werkplaats en de werkers nog eens onderstreept.
We zijn trots op de werkers/ambassadeurs voor dit goede doel. 

De award toont de groene sjaal, die het HDI bij haar publieksacties gebruikt.

Zie ook het artikel in de Bilthovensche Courant (klik)
e
n in het AD van de regio (klik)
e
n in nog een ander regionaal blad (klik)

Teleurstelling debatteam

In 'De Vierklank' van 24 januari stond het volgende artikel:

Teleurstelling debatteam WP_4kl 24012018

De WP en Ghana-schoolsupport

Middels twee inzamelingsacties heeft onze Werkplaats geld bij elkaar gebracht voor de Stichting Ghana Schoolsupport.

                                 

Zie ook het artikel in de Biltsche Courant (klik)

Debatteam 3e prijs in Amsterdam

Zaterdag 9 december 2017 was het tijd voor het tweede toernooi van de "Benelux Debat Competitie". Deze keer ging de reis naar Amsterdam. Op het illustere Barlaeus Gymnasium nabij het Leidscheplein gingen we de strijd aan met 3 teams.

 De traditionele groepsfoto met jurylid Sofie Buesink (tweede van rechts)
en de twee prijswinnaars Flox en Suus (vooraan met trofee)
Lees verder...

De WP zit er weer bij!

 

De WP als 5e geplaatst voor de finale van het Nederlands Kampioenschap Debatteren.

Zaterdag 11 november 2017 was het niet alleen Sint Maarten en het begin van de Carnavalsvoorbereidingen, het was ook tijd voor ons jaarlijks bezoek aan het NK Debatteren voor Scholieren. Dit jaar worden de voorrondes gehouden in Gorinchem, wat zoals altijd weer uitspraakverwarring opleverde.
Op het Gymnasium Camphusianum trokken wij ten strijde met ons team bestaande uit Olivier de Jager, Hannah Baars, Liselot Verhoeff, Jade Hermkens en Jens Bosman. Een club met behoorlijke ervaring, kunnen we wel zeggen.

Lees verder...

Debatcompetitie in Tilburg

Vrijdagmiddag, 6 oktober 2017, streed een afvaardiging van de debatclub van de Werkplaats op het toernooi van de Benelux Debatcompetitie in Tilburg.

 

Het team 'Retorica' bestond uit Daantje Mekel, Flox Aalberts en Adore Lakerveld. Zij brachten speeches van drie minuten ten gehore, over onderwerpen als Henk en Ingrid, regenboogpieten, sociale media en nepnieuws.

 

Ook debatteerde het team 'Hogerhuis', waarin Jade Hermkens; Jens Bosman en  Yashwanti Puar, over verschillende stellingen.

Lees verder...

Fair Trade - titel

Fair Trade titel uitgereikt

 

Op de Kees Boekedag, woensdag 13 september jl, is de Fair Trade titel (+bord) door burgemeester Sjoerd Potters uitgereikt. De Biltse Jury Fairtrade subtitels heeft de aanvraag van de Werkplaats Kindergemeenschap voor de titel 'Fairtrade School' positief beoordeeld. Daarbij gelden drie criteria: gebruik Fair Trade; communicatie over Fair Trade en actie over Fair Trade.

Lees verder...

WP in "De Bilt zes kernen kwartet"

 

 

In het kader van het 30- respectievelijk 25-jarig bestaan van de historische verenigingen van Maartensdijk en De Bilt is het ‘De Bilt zes kernen kwartet’ uitgegeven.
De Werkplaats komt er op twee kaartjes in voor: met de oude school aan de Frans Halslaan en met onze zonnepanelen.

 

Dat laatste in het kader van de serie over molens (het idee is klaarblijkelijk ontstaan om in de plaats van een klassieke molen ook een moderne energiebron uit De Bilt op te nemen).

Bijgaand het artikel in de 'Biltsche Courant' over het kwartetspel (klik).

"Neighbours": tribute-concert op Kunstmarkt

 

De Bilt – A tribute to Norbert

De band "Neighbours", bestaande uit docenten van De Werkplaats en het Nieuwe Lyceum, maakte vorig jaar tijdens Kunstmarkt De Bilt hun debuut. Grootste plannen waren er. Het doel van de band was een scholenfestival met De Werkplaats, Het Nieuwe Lyceum, Groenhorst College en ONS. 'Het moet gewoon lukken', aldus Norbert Sparnaay en Ingmar de Jong vorig jaar in een interview. Het optreden van de band op het podium van Kunstmarkt De Bilt was een groot succes! En dan ineens komt er ruim twee maanden later het ongelooflijke bericht dat Norbert Sparnaay is overleden. Slechts 54 jaar oud.

 
 

De voorbereidingen voor de 2017-editie van Kunstmarkt De Bilt zijn in volle gang als de band zich meldt met het idee voor een eerbeton aan hun vriend en bandlid. Bastiaan, de zoon van Norbert en zelf muzikant, speelt en zingt mee in deze ‘Tribute to Norbert’.

Hoe toepasselijk in het thema van deze Kunstmarkt: Vriendschap. Vrienden voor het leven, op goede en slechte momenten, met en voor elkaar, ook als één van de vrienden er niet meer bij kan zijn.

"Neighbours" speelt, samen met Bastiaan, op vrijdagavond 8 september om 20.45 uur op het hoofdpodium in het Van Boetzelaerpark. ‘A tribute to Norbert’: een vader, docent, vriend ….

http://kunstmarktdebilt.nl/neighbours/

Zie ook het artikel van vorig jaar voor achtergronden over "Neighbours".

Inzameling voor goede doelen

Zie twee krantenartikelen over de inzamelingsacties van onze werkers in het afgelopen schooljaar voor goede doelen:

 
 

2e plaats bij 'Olympic Moves'

 
 

Deze toppers van het dameshockeyteam hebben afgelopen vrijdag bij 'Olympic Moves' de tweede prijs van alle scholen in heel Nederland in de wacht gesleept!
De finale werd nipt verloren op shoot-outs waarna de teleurstelling groot was. Maar toen ze beseften dat ze tweede van Nederland waren veranderde die teleurstelling al gauw in trots!

Diner voor het goede doel

Zie hier het artikel uit 'De Vierklank' over het diner dat was georganiseerd door de werkers van team 7 voor de Rotary, waarvan de opbrengst naar de stichting "Red een Kind" is gegaan...

 

PWS-prijs Rijksmuseum!

 

Zoals een eerder artikel al had aangekondigd dongen Anne-Kris Koomen, Laura de Valk en Bart van Beerschoten uit vwo-6 mee naar de 'Rijksmuseum Junior Fellowship'-prijs en...   ze hebben gewonnen!
Zij hebben een profielwerkstuk geschreven dat bestaat uit een verslag van hun literair en historisch onderzoek én zij hebben een historische roman geschreven en uitgegeven: De Opdracht.

Lees verder...

Bezoek Koerdische onderwijsdelegatie

Onderwijsdelegatie uit Rojava bezoekt de WP

 

Dinsdag 7 maart bracht een Koerdische onderwijsdelegatie een werkbezoek aan de Werkplaats. De minister van Onderwijs Semira Heceli en haar twee onderwijscollega’s Yisra Derwiz en Rubar Mihemed waren tien dagen in Nederland om enkele onderwijsinstellingen te bezoeken. Zij wilden zich laten inspireren door scholen die aandacht hebben voor gelijkwaardigheid en democratisering. Tevens willen zij aandacht vragen voor de situatie in Noord-Syrië. Jodi Liefhebber van Stichting Altruïsm heeft deze mensen uitgenodigd en nam hen mee naar Bilthoven.

Lees verder...

Warme Truiendag

 

Vorige week vrijdag, 10 februari, was het warme truiendag. In de teams 1, 3 en 4 is de verwarming in het team een graadje lager gezet en hebben werkers en medewerkers zich warmer gekleed. Wethouder duurzaamheid Anne Brommersma is op bezoek geweest in team 3 en 4 (in team 1 paste het niet op het betreffende uur) en heeft in deze teams met drie klassen elk 15 minuten gesproken over de gemeente en duurzaamheid. Ook de energiebesparende maatregelen op De Werkplaats zijn aan de orde geweest.

Zie ook de krantenartikelen hierover
in 'De Vierklank'

en de 'Bilthovensche Courant'

 
 

Het Model European Parliament 2017

 

In de tweede week van het nieuwe jaar 2017 heeft een aantal werkers uit vwo-4 en -5 zich weer enorm ingezet bij het MEP. Drie dagen lang hebben negen scholen uit de regio Utrecht, waaronder de WP, het Europarlement nagespeeld. Elke school vertegenwoordigde een land en wij waren weer Duitsland. Dit evenement speelde zich af in het Provinciehuis van Utrecht in Rijnsweerd. Deze drie dagen bevolkten rond de 100 jongeren de Statenzaal en de vergaderruimtes van Provinciale Staten. Ze waren dan ook passend gekleed, zoals parlementariërs betaamt.

Lees verder...

Face To Face - project

Donderdag 1 december 2016 om 15:30 uur, vond de officiële opening plaats van het 'Face to face'-project, waarbij werkers van de Werkplaats en leerlingen van de New Utrecht High School uit New York hun kunstwerken voor het publiek tonen.

Zie hier het bericht over dit project (klik)

Zie hier enkele artikelen uit de plaatselijke kranten:

Uit 'De Vierklank' van 30 november 2016 
 Uit 'De Biltsche Courant' van 7 december 2016
 Uit 'De Vierklank' van 7 december 2016

Maatschappelijk diner 'Samen voor De Bilt'

Bijgaand het artikel uit 'De Vierklank' van woensdag 30 novenber 2016 over het maatschappelijk diner in het kader van 'Samen voor De Bilt'.
Er zijn op die avond verschillende matches gemaakt waar De Werkplaats bij betrokken is, o.a. activiteiten met/voor vluchtelingen, ‘kies het beroep dat bij je past’ voor het vmbo en gastlessen economie/management en organisatie voor de bovenbouw door de kersverse nieuwe wethouder Ebbe Rost van Tonningen. Ingmar de Jong neemt hierover contact op met betrokkenen in de school.

 

Scholierendebat

Op zaterdag 26 november jl. kwamen 36 scholen, waaronder ook de Werkplaats, naar de 2e voorronde van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor scholieren in het Utrechts Stedelijk Gymnasium.
De Werkplaats behaalde daarbij helaas nèt geen finaleplaats.

Zie het artikel uit de Bilthovense Courant:

 

Fantastisch resultaat voor WP debatteam

 

Op zaterdag 19 november stond de eerste speelronde van de Benelux Debat Competitie op het programma op het Groene Hart Lyceum in Alphen aan de Rijn.

Voor alle drie de onderdelen konden wij een mooi team afvaardigen. Voor Retorica waren dat Suus ter Horst en Flox Aalberts (team 6), het Hogerhuis-team bestond uit Sofie Buesink, Lucas van Bentum (team 7) Jade Hermkens (team 6) en Sterre Mobers (team 5) en voor het team Lagerhuis+ was onze afvaardiging: Madieke van Hintum (team 3) Jens Bosman, Jonas Bleijerveld (team 6) Beate Bos (team 7) en Boas Kalma (team 5).

Lees verder...

6 Vwo opent expositie

Afgelopen woensdag, 5 oktober 2016, werd de expositie 'Sociale Duurzaamheid Verbeeld' in Utrecht feestelijk geopend door de werkers van Vwo-6 o.l.v. Constance van der Schaft.

Zie hier het artikel in 'de Vierklank':

 

WP en HNL in "Neighbours"

 

Op vrijdagavond 9 september speelde in het van Boetzelaerpark bij de Kunstmarkt De Bilt de band de ‘Neighbours’ met medewerkers van Het Nieuwe Lyceum en De Werkplaats. Via Ingmar de Jong is deze combinatie tot stand gekomen en naast Ingmar speelden ook Peter Schreuder en Ton Wilschut mee. Het was een mooi optreden met veel belangstelling. Er waren ook veel medewerkers BO en VO.

Dit optreden is hopelijk een aanzet tot meer muzikale samenwerking tussen de leerlingen van beide scholen en misschien ook wel het ONS en het Groenhorst College. Gedacht wordt aan een scholenfestival.

Zie ook bijgaande krantenartikel:

 

 en een aantal foto's van dit optreden:

Neighbours
 
 
 
 

Intentieovereenkomst Bilts Energie Akkoord

 

Er is op donderdag 25 augustus 2016 een akkoord ondertekend tussen meer dan 15 Biltse bedrijven, de Gemeente De Bilt en energiecoöperatie BENG!
Het is de bedoeling dat De Bilt in 2030 energieneutraal is. Onder leiding van burgemeester Gerritsen zijn de mogelijkheden verkend om dit streven te realiseren. Er zijn door de partners initiatieven en projecten hieromtrent benoemd.
Eén van die partners is De Werkplaats Kindergemeenschap.

 
 

Hoog bedrag voor het HDI

 In het afgelopen schooljaar 2015-2016 organiseerden tientallen werkers meerdere acties om geld in te zamelen voor het Helen Dowling Instituut. In totaal zamelden zij maar liefst € 15.880,- in en dat werd afgelopen vrijdag 17 juni gevierd.

Zie hier het artikel van het Helen Dowling Instituut (klik)

Lees verder...

Groen licht voor stages

Hieronder artikelen over Maatschappelijke Stage uit de 'Biltsche Courant' van 23 maart en de 'Vierklank' van 30 maart 2016:

 
 
Het doel der opvoeding is:
elk kind te helpen worden wat het is.