Survivalrun en OCR zijn obstakelhardloopwedstrijden, vergelijkbaar met een hindernisbaan die je bij het leger veelal ziet. Survivalrun is een sport die, met uitzondering van survivalvereniging Uppsala in Zweden, alleen in Nederland wordt uitgevoerd. OCR wordt wereldwijd beoefent in de vorm van bijvoorbeeld Strong Viking wedstrijden of Spartan Races. 

Stijn_Lagrand__1___5_VWO
Stijn_Lagrand__4___5_VWO

In survivalrun is de hardloop/hindernis verhouding ongeveer 50/50, en in OCR meer 80/20. Ook vereist OCR meer kracht in de vorm van bijvoorbeeld ballastlopen of een ‘tire-flip’. Het type hindernis is ook anders: survivalrun hindernissen bestaan uit balken en touwen en OCR hindernissen lijken veel op de hindernissen van het TV-programma American Ninja Warrior.

Mijn trainer zag al snel dat ik aanleg heb voor survivalrun (en ook OCR), en liet mij meedoen aan mijn eerste wedstrijden waardoor ik me kon kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen OCR. Hier werd ik derde bij de junioren op de standaard afstand (15km) en daardoor had ik de smaak te pakken. Een half jaar later kon ik meedoen aan de Wereld Kampioenschappen OCR waar ik zilver won op de korte afstand (3km). 

Stijn_Lagrand__3___5_VWO

Ik was blij met mijn prestaties maar wilde graag winnen; ook in survivalruns, die ik meer doe als een training voor mijn OCR wedstrijden, werd ik vaak 2e of 3e, maar nooit 1e. Hier kwam verandering in bij de afgelopen Europese Kampioenschappen OCR in Denemarken. Op dit mega zware parcours (4% van alle deelnemers heeft de finish gehaald), werd ik 3e op de korte afstand (3km) en de dag erop won ik de junioren categorie (15km). Nu was ik dus junior Europees Kampioen, wat voor een nogal hoge druk om te presteren zorgde bij het WK. 

Het WK was het eerste weekend van de herfstvakantie, en ook dit kampioenschap is erg goed voor mij gegaan. Op de korte afstand (3km) werd ik opnieuw tweede, maar wist ik het gat met de winnaar te verkleinen van 11 seconden naar 3 seconden ten opzichte van vorig jaar. Het zou moeten gebeuren op de standaard afstand, en dat deed het ook. In een tijd van 1:43:36 kwam ik over het 15km lange parcours met 100 hindernissen als winnaar van de junioren categorie.